Savremena tehnologija i njene prednosti i nedostaci

Većina nas ne može da zamisli dan bez interneta. Oni koji su stariji pamte vreme kada on nije bio u upotrebi, ali im je to vreme postalo daleko, a mlađe generacije ne mogu ni da zamisle svet u kome se nisu koristile tehnološke inovacije. Čim ujutru otvore oči, uzimaju svoje mobilne telefone, pregledaju vesti, društvene mreže, horoskop,…

Sve što je „potrebno“ može se naći na globalnoj mreži, pregršt korisnih i beskorisnih informacija.

Olakšava svakodnevicu

Prednosti napredne tehnologije su brojne. Jednim klikom, žargonski rečeno, za par sekundi možemo naći informacije koje su nam potrebne. Ranije smo išli do biblioteke da bismo prikupili literaturu koja nam je neophodna za seminarske i druge radove, do trafike da kupimo novine, obilazili turističke agencije da bismo rezervisali odmor, obilazili butike i prodavnice a sada sve ovo završavamo iz udobnosti svoje fotelje, bez prevelikog gubljenja vremena. Nikad nije bilo lakše održavati kontakt, i to besplatan, sa rođacima ili prijateljima koji se nalaze bilo gde na zemljinoj kugli. Osim priče moguće je uspostaviti i video kontakt, te i popiti kafu sa dragom osobom koja je stotinama kilometara daleko.

Upoznavanje i sklapanje prijateljstava, pa čak i ostvarivanje ljubavnih veza, je glavna preokupacija omladine, mada neka istraživanja pokazuju da i osobe u srednjim i starijim godinama sve češće posežu za virtuelnim druženjem. Osim informatičke tehnologije, tu je i niz kućnih i drugih aparata koji nam svakodnevno olakšavaju život na različite načine. Tehnologija je zavladala našim životima i nemoguće je naći neki segment u kome nema njene primene.

Nedostaci

Mnoge inovacije su zamišljene sa namerom da budu korisne i olakšaju nam život. I u početku njihove primene vidimo sve njihove prednosti. Međutim, preterana upotreba ovih sredstava i tehnologija se okreće protiv nas. Danak smo već počeli da plaćamo i osećamo mnoge negativne posledice.

Okrenuti internetu i lenji da izađemo napolje, pozovemo prijatelje i družimo se, postajemo asocijalni, usamljeni, a naučnici kažu da je i depresija u ekspanziji kao posledica informatičke ere.

Tehnologija i deca

Čim počnu da drže predmete u rukama, bebama roditelji daju svoje mobilne telefone. Kad krene koncentracija, tu su i crtani filmovi na svim tehnološkim uređajima, ali i igrice. Današnja deca odrastaju uz tehniku i kada krenu u školu, već razgovaraju o tome sa vršnjacima i razmenjuju iskustva. Negativan strana svega ovoga je što generacije odrastaju u pasivnom sedećem položaju, ne baveći se sportom i klasičnim dečijim igrama koje su neophodne za pravilan fizički i psihički razvoj.

Gojaznost i kriva kičma su sve češća pojava i posledica upravo preterane primene tehnologije. Psihiški aspekt je možda i gori, jer su nove generacije agresivne, histerične, nestrpljive, a sve ovo je preneto iz video igrica i virtuelnog sveta u kome borave satima svakog dana.

Tehnologija u obrazovanju

Dostupnost informacija na internetu je od velikog značaja za sticanje novih i proširivanje već postojećih znanja. Putem globalne mreže može se studirati „na daljinu“, što je naročito pogodno za ljude koji su zaposleni. Mogućnosti za napredovanje u svakom smislu su nemerljive, ali i ovde postoje nedostaci. Sa razvojem tehnike i tehnologije stižu i problemi u obrazovanju. Sve je veći broj studenata koji koriste napredne tehnologije kako bi završili fakultete bez učenja.

Alternativna sredstva za polaganje ispita su dovedena do savršenstva. Bubice za polaganje ispita, satovi za prepisivanje, olovke sa kamerom i još mnogo toga je širokoj upotrebi na fakultetima. Ovakav trend je zabrinjavajuć, jer nam donosi generacije diplomaca bez ikakvog stručnog znanja.

Umerenost u korišćenju

Najveću blagodet tehnoloških inovacija imaćemo ukoliko ih koristimo na pravi način, u meri koja je predviđena za olakšavanje naše svakodnevice. Izazovi su veliki, a na nama je da odlučimo hoćemo li dozvoliti da robujemo savremenim tehnologijama ili ćemo njih staviti u svoju službu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *