Muke i obaveze studenata – i kako ih rešiti?

U poslednje četiri  godine svaki oktobar i nova  akademska godina počinje pričom o protestima ukoliko se zahtevi studenata ne ispune, a često ne ostane na priči već se ti proteti i realizuju.

Kada se malo razmisli, zahtevi studenata iz godine u godinu skoro da se ne menjaju, uglavnom su problem isti, a nadređeni to privremeno reše kako bi akademska godina krenula na vreme i sve tako do sledećeg oktobra. Da li je studiranje danas jako opterećujuće za mnoge, jesu li uslovi za završetak studija nerealno postavljeni pitanja sun a koja niko ne zna tačan odgovor, jer uvek će biti onih koji će reći jedni i drugih koji će se protiviti.

Da je Bolonjska deklaracija doslovno sprovedena na fakultetima u Srbiji, drugačije bi sve bilo, ovako profesori imaju slobodu da postavljaju uslove kako im se prohte, pa ako uspete da se prilagodite tome, onda odlično po vas, a ako pak ispadnete iz koloseka, onda kreće trka za poenima, ocenama, uslovima za upis u sledeću godinu i slično. Doslovna priena bolonjskog Sistema nije sprovedena, a posledice zbog toga jedino trpe studenti.

Naravno, ne svi student, jer uvek ima onih koji će da se snađu, na mufte polože neki ispit i upišu sledeću godinu. Ali ima i onih kojima ne pada na pamet da koriste bubice, puškice i skripte, pa onda muku muče i sa gradivom i sa profesorima, ali i sa svojom okolinom. Ipak nije lako danas biti uspešan studet. Odricanja, posvećenost, predanost i uspešno savladavanje gradiva, a na kraju po završenim studijama dođete u situaciju da vas boli glava, jer ne znate kako da se zaposlite.

Onda krene svašta da vam se mota po glavi, zašto ste se trudili i učili kada vaše znanje niko ne ceni i slične mračne misli, ali treba imati na umu da se kvalitet i znanje prepozna i naše put do poslodavca, samo je nekome potrebno više, a nekome manje vremena.

Praktičnom nastavom do posla

Zato je važno da praksu ne čekate, već da je sami stvarate. Na fakultetu vas niko neće vući za rukav, niti da vas moli da konkurišete za prakse, stipendije i volontiranja, jer to je na vama. Neko izađe sa fakulteta sa više praktičnog, a neko sa više teorijskog znanja, ali sigurno je da je sve na vama. Prvo i osnovno pitanje šta želite da studirate, ima li hleba od tog posla i da li to volite.

Ukoliko su se odgovori na sva pitanja usaglasili i uspeli ste da upišete ono što volite, onda pristupite ozbiljno studijama i pored teorijskog znanja, steknite što više prakse, sklapajte poznanstva i veze, jer nikada se ne zna kada će vam koristiti. Jedno je sigurno, s neba vam ništa neće past ii ništa ne možete da dobijete na gotovo, tako da pametno i mudro odaberite svoje buduće zanimanje, jer od njega treba kasnije da živite, a troškovi za život nisu mali.

Spojite lepo i korisno, zabavite se tokom studija, uživaje u najlepšem periodu života, ali se i dobro organizujete, nemojte da protraćite studije, jer će kasnije glava manje da vas boli, a vi ćete imati vremena za sve.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *