Fakultet – vatreno krštenje za mnoge

Za mnoge student prva godina na fakultetu je pravo vatreno krštenje. Posebno za studente iz unutrašnjosti koji dolaze u veliki grad, studiranje  za njih postaje prektrnica u životu.

Tada počinjete smostalno da odlučujete o važnim pitanjima, nema roditelja koji će u svakom trenutku moći da vam pomognu, a mnoge odluke zavisiće isključivo od vas samih. Da biste uživali u svojim studentskim danima, dobro će vam doći brojni saveti koji će učiniti da studiranje bude što manje stresno, a vi što više da uživate.

Iako su prva pomisao na fakultet ogromne knjige, kolikovijumi i ispiti, treba imati na umu da uz malo spretnosti, sreće, ali i snalažljivosti, vaši studentski dani ostaće vam u najlepšem sećanju. Iako je za mnoge muka da li će se školovati na račun države, da li će u toku jedne godine položiti sve ispite i kako sve to da izvedu, ima i onih koji se na razne načine snalaze kako da otkače ispite, a da se što manje pomuče.

Smišljaju različite načine, pa često koriste bubice za ispite, puškice, uzdaju se u prepisivanje od kolege, umanjene skripte, ali i pitanja sa testova od prošle godine. Nekima pođe za rukom da na ove načine polože neke ispite, ali često to nije slučaj sa svim predmetima. Zato se ipak najviše uzdajte u svoje znanje, jer ono je siguran put do fakultetske diplome.

Čari studentskog života

Treba imati na umu da studiranje nije baš jeftino, a pogotovu za student koji dolaze iz drugih gradova. Ako nemate rođake kod kojih ćete živeti, mesečna kirija za stan biće glavni trošak, a gde je je hrana, pa knjige, odeća, ali i džeparac. Često se može čuti da onaj ko nije živeo u studentskom domu kao da nije ni studirao. Iako su brojne predsrasude prisutne o studentskim domovima, treba znati da postoje domovi u Beogradu prve, druge i treće kategorije.

Ukoliko ste ipak osoba koja više voli samostalno da uči, onda je privatni smeštaj najbolje rešenje. Osim što će soba u studentskom domu biti znatno povoljnija, treba imati na umu da su danas sobe u domu potpuno opremljene, uz neograničen pristup internet. Sigurno je da su studentski domovi prilika da upoznate ne samo veliki broj drugih studenata, već i same sebe, da spoznate koje su vaše granice tolerantnosti, izdržljivosti i stprljenja.

Za one koji više vole da žive u privatnom smeštau, jeftinije će proći ukoliko žive sa jednom ili dve osobe i ukoliko izaberu delove grada koji ne pripadaju užem centru. Bitno je da budete dobro povezani što se prevoza tiče, pa nije strašno ako do fakulteta putujete pola sata, jer ipak živite u veikom gradu.

Čari studentskog života treba osetiti, a svaako neke od prednosti studiranja jesu popusti koje student imaju u muzejima, pozorištima, bioskopima, a sve što je potrebno od dokumenata koji ćete pokazati jeste indeks, pa predstavu u pozorištu možete odgledati za 200 dinara ili uz kupovinu studentske kartice možete imati popuste na mnoge upovine, putovanja, kao i  za pojedine restorane i klubove.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *