Četiri opcije kada nemate vremena da spremite ispit

Noć pred ispit – nebrojano mnogo kafa, čokoladica za bolju koncentraciju, bez spavanja, knjiga pod jastuk i slične metode su one koje studenti koriste onda kada „dogori“, odnosno onda kada se ispit približi, a oni ni na pola knjige.

Nekome ide od ruke da za tri dana spremi ispit i dobije prelaznu ocenu, međutim nekome je potrebno vreme. Za one koji nisu imali vremena da spreme ispit, zato što su spremali mnoge druge ispite ili zato što su jednostavno imali nešto važnije da rade u tom periodu ili jednostavno nije im se učilo, postoje mnoge metode i „cake“ kako na brzinu spremiti ispit.

Ukratko iz skripte

Pokušajte da nađete skriptu koja ima najmanje strana. I knjige sa preko 500 strana mogu nekada da se sažmu u skriptu od desetak do dvadesetak strana, a to je prihvatljivo. Naravno, ne očekujte da ćete nakon čitanja ove skripte biti spremni da dobijete ocenu veću od šestice, ali može da posluži za prolaznu ocenu, što će vama i te kako značiti ukoliko ne brinete o proseku. A ako brinete o proseku onda nećete učiti iz skripte i veče pre. Jednostavno je. U skriptarnicama uglavnom znaju koja skripta se najbolje prodaje, tako da ste i sa te strane obezbeđeni, jer to generalno znači da je to i najbolja skripta koja se našla na „crnom tržištu“.

Učite pitanja od prošle godine ili iz prethodnih rokova

Kada nemate vremena ni za čitanje skripte od dvadesetak strana, onda će najbolje biti da naučite samo pitanja koja su bila generacijama pre vas ili pitanja koja su bila zadata u prethodnim rokovima.  Nekada se događa da profesori ponavljaju pitanja iz prethodnih rokova ili da ponavljaju pitanja koja su davali prethodnim generacijama. Može se čak dogoditi da profesor da potpuno identična pitanja i da ukoliko naučite samo njih dobijete čiste desetke. Tako da u ovom slučaju moguće je da dobijete deset i kada učite noć pred ispit.

Korišćenje bubica za ispit

Iznajmljivanje bubica za ispite je najlakša i najednostavnija opcija, ukoliko vam se baš ni malo ne uči. Sve što će vam biti potrebno za iznajmljivanje bubica za ispite jeste novac i malo pripreme u vezi sa funkcionisanjem samih bubica za ispite. Kada iznajmite bubice za ispite onda treba da ih isprobate i vidite kako one funkconišu.

Morate pre ispita utvrditi kako tačno treba da se postavite i kako da razvijete sistem koji će vam definitivno pomoći da položite. Kada iznajmljujete bubice za ispite, nije potrebno ni da prelistate knjigu, ali je potrebno da osoba koja vam diktira odgovore poznaje gradivo kako bi znala gde se koje pitanje nalazi.

Prepisivanje na samom ispitu ili zamena pitanja

Stara dobra metoda jeste i prepisivanje na ispitima, ali i mogućnost zamene pitanja sa kolegom ili koleginicom. Kada se ispit radi pismenim putem, ako primetite i najmanju mogućnost za prepisivanjem verovatno ćete je iskoristiti. Važno je da se do vas nalazi neko ko je vaša grupa i ko je voljan da vam pomogne. Ovo nije sigurna metoda, jer na nekim ispitima ne možete tako lako da prepisujete.

Ako je usmeni ispit i nekoliko vas izvlači pitanja, postoji opcija da zamenite pitanje sa kolegom ili koleginicom do vas. U ovom slučaju potrebno je da se pogodi da osoba pored vas ima pitanje koje vama odgovara i da želi da učestvuje u zameni pitanja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *