Kako profesori otkrivaju studente koji koriste bubice

Kada se odlučite da koristite bubice za ispite, onda treba i da znate da tom prilikom mnogo i rizikujete. Rizikujete da budete uhvaćeni, da dobijete različite vrste zabrana, ali i rizikujete da vas profesor zapamti i da vam bude mnogo teže kasnije da položite.

Ukoliko ste spremni da koristite bubice za ispite, onda morate da budete spremni i da prihvatite kaznu ukoliko vas otkriju. Profesori imaju svoje mehanizme za otkrivanje onih koji koriste bubice na ispitima, a pod tim ne podrazumevamo specijalne aparate, koji onemogućavaju rad bubicama u određenim fakultetskim prostorijama.

Profesori primećuju kada je student nervozan

Jedno je kada ste nervozni i imate tremu zbog ispita, a drugo je kada ste nervozni zbog toga što koristite bubice za ispite. Ta nervoza je direktno povezana sa strahom.

Profesor će primetiti ukoliko vam drhti glas, ukoliko vam se znoje dlanovi, ukoliko se okrećete iza sebe, pomerate neprirodno ruke ili pravite druge neprirodne pokrete. To je znak da je trema da ćete biti uhvaćeni prilično velika i da će onda tu vrstu ponašanja primetiti svi koji se nalaze u sali za ispite.

Primećuju njegovu nesigurnost

Zamuckivanje, zbunjenost, zastajanje u pola rečenice – to su jasni znaci da neko korsti specijalne bubice za ispite. Naravno da će profesor to primetiti ako usmeno odgovarate i zato morate da budete vrlo odvažni da biste se usudili na ovaj korak.

Naravno, neko to odlično zna da sakrije i nekada profesori ne mogu ni da primete. Vi od onog ko iznajmljuje bubice za ispite dobijate detaljno uputstvo kako da ih koristite, ali i kako da se ponašate. Sve će naravno na ispitu zavisiti od vas, ali i osobe koja se nalazi sa druge strane. Ne postoji šansa da profesor čuje kako vama neko nešto govori u bubicu, ali vrlo lako na osnovu vašeg ponašanja može zaključiti o čemu se radi.

Student to previše očigledno radi

Studenti češće koriste bubice za ispite, kada su u pitanju pismeni ispiti. Tada lakše mogu da sakriju nervozu i teže je da ih profesor otkrije. Međutim, nekada se previše opuste, pa se onda i sami odaju. Naime, kada govore pitanja osobi sa druge strane koji treba da im izdiktira odgovore, oni to čine preivše glasno. Kada ne mogu da se usaglase sa drugom stranom i ne uspevaju da objasne koji im odgovor treba, studenti se vrlo često i iznerviraju, pa tako daju jasan znak profesoru da nešto nije u redu.

Takođe, potpuno je neprirodno da pola sata gledate u list papira, a da onda krente da pišete kao „navijeni“. Prirodno je da odmah počnete da popunjavate ispitni list, jer kako je moguće da ste se svega toga setili tek nakon pola sata?

Profesori nekad blefiraju

Profesori će nekada, možda i kada nemate bubicu, pokušati da vas provere. To su obično njihovi trikovi koje koriste kako bi se uverili da li studenti varaju na ispitima ili ne. Pitaće vas: „Kolega, šta to pokušavate?“, a od vrste vaše reakcije oni vrlo lako mogu zaključiti da li radite nešto što nije dozvoljeno.

U tim trenucima, čak i ako koristite bubice za ispite, morate da budete hladnokrvi, da bude opušteni, a kada vas profesor prepadne sa ovim ili nekim sličnim pitanjem, da mu odgovorite sasvim smireno da ne znate o čemu se radi i o čemu govori vaš profesor. Važno je da nikako ne smete da paničite.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *