Kako najbolje koristiti bubice za ispit

U načelu svi znamo kako se koriste bubice za ispit. Jasno je – dobijemo jednu malu slušalicu – bubicu, koju stavimo u uvo, dobijemo telefončić po potrebi i u zavisnosti od toga koja je bubica u pitanju, zatim dobijemo i mali mikrofon, koji se kači ispod naše odeće. To je naravno sve jednostavno povezati, ali onda sledi malo teži deo – kako se dogovoriti sa osobom koja će da vam diktira i kako na najlakši mogući način prepisati i položiti ispit. Imamo nekoliko saveta, odnosno predloga za vas, kako na najlakši mogući način možete da koristite bubice za ispit i da ga lakše i položite.

Podelite pitanja u nekoliko oblasti

Kada dobijete pitanja ispred sebe i ako su na primer esejska, vi možete da ih izdiktirate osobi koja se nalazi na drugoj strani veze, ali nije ni to baš tako lako i jednostavno, zato što je nekada potpuni muk u slušaonici, pa vas neko može i čuti. Zato imamo sledeći predlog za vas kada koristite bubice za ispit. Pre svega treba da podelite esejska pitanja u nekoliko delova. Kada počne ispit i dobijete pitanje, osoba sa druge strane treba da počne da čita oblasti. Prvo će reći na primer oblast broj jedan, ako se vi zakašljete, onda je to to i onda ne mora dalje da traži. Ukoliko vi samo ćutite onda će osoba sa druge strane preći na drugu oblast i na drugo pitanje. U ono mtrenutku kada dođete do konkretnog pitanja, ona će početi da diktira i sve će biti u redu.

Uspostavite sopstvene signale

I pre nego što krenete na ispit treba da isprobate bubicu. Kada osoba sa druge strane previše žuri lupite u bubicu da uspori. Ili to može da bude znak kada nešto niste čuli ili kada nešto treba da se ponovi ili kada nešto niste razumeli. Ne treba ni da izmislite mnogo znakova, zato što onda možete da se zbunite. Dakle, nakašljavanje može biti u vezi sa izborom pitanja, za neke nesuglasice odaberite lupkanje u mikrofon i slično.

Simulirajte ispit

Ukoliko prvi put koristite bubice za ispit, onda bi trebalo da simulirate ispit. Dakle, neka vaša drugarica, drug, koleginica ili kolega ode u drugu sobu. Zatim krenite da simulirate sve od početka. Kako vas čuje, da li ih vi čujete dobro… Neka osoba sa druge strane počne da vam čita pitanja, a vi onda recite da li treba sporije ili brže. Sve ovo vreme vi radite i ponašate se kao da ste na ispitu, jer ćete samo na taj način znati šta treba da promenite i kako da se najbolje uskladite.

Izaberite osobu kojoj je gradivo poznato

Vrlo je važno da izaberete osobu kojoj je to gradivo poznato. Dakle, najbolji izbor je kolega ili koleginica koja je sa vama u grupi ili sa vama na smeru. Oni najbolje znaju o čemu učite, poznati su im ti termini i znaju gde se te lekcije nalaze u knjigama ili skriptama. Brzina je ovde jako važna, jer se mnogo vremena nekada izgubi na traženje. Kada neko zna o čemu je reč onda to ide zaista lagano i onda je korišćenje bubica za ispite zaista jako prosto.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *