ucenje student

Kako uspešno položiti ispit sa dosadnim gradivom? Da li je iznajmljivanje bubice pravo rešenje?

Izlazite već treći put na ispit, ali bezuspešno? Znate svaku fusnotu u knjizi, ali uvek se na ispitu desi neka blokada? Mnogo je razloga zbog kojih studenti i gradivo koje znaju ne interpretiraju na pravi način tokom odgovaranja. Nekima je strah i trema najveći problem, a nekome uvek nedostaje to nešto više i uvek im fali malo da prođu na ispitu. Situacije su različite, raspoloženja profesora takođe, ali sve u svemu, jedno je sigurno. Motivacija studenata počinje da opada ukoliko posle drugog puta ne polože određeni ispit.

Često se dešava da studenti pre odgovaranja sve znaju, a onda im na ispitu trema poremeti sve planove. Blokada koju dožive uglavnom je neobjašnjiva, a kada i treći put nemaju uspeha na jednom predmetu, počinju dileme i traženje rešenja za brzo rešavanje određenog gradiva.

Tehnike učenja su usavršene. Mnogi stručnjaci savetuju da se koriste mape uma koje efikasno pomažu da se suvoparno i nerazumljivo gradivo brzo i lako zapamti. Fokus se stavlja na glavne ideje i ključne teme, a detalji se izostavljaju. Upravo nekada studentima bude problem kako da zapamte ključne ideje, a da zanemare detalje, jer ipak nebitni detalji se najbrže zapamte. Zato pažljivo promotrite načine pomoću kojih ćete naučiti nezanimljiv i težak predmet.

Položiti ispit – da li je zaista nemoguća misija?

Ukoliko pak više nemate dovoljno motivacije za učenje, onda je jedno sigurno. Tu su razna pomagala kojima se možete poslužiti da brže i jednostavnije položite ispit. Jedna od njih su bežične bubice za ispite, kojima se vrlo često služe oni koji ne mogu ili ne znaju kako da se izbore sa profesorom, gradivom, ali i sa samim sobom i otporom koji su stvorili prema nekom ispitu.

Bežične bubice za ispite se lako mogu pronaći na tržištu, a kod snalažljivih i spretnih studenata ne može se ni primetiti da ih koriste. Teško se otkrivaju, jer su malih dimenzija i skoro nevidljive kada se stave u ušni kanal.

Svakako, budite obazrivi prilikom njihovog korišćenja. Pratite uputstva za korišćenje i vađenje bubice, a prilikom samog korišćenja morate biti smireni i pažljivi. Ako vas profesor uhvati da koristite bežične bubice za ispite, najverovatnije slede sankcije. Kazne za prepisivanje razilikuju se od fakulteta do fakulteta, a najčešće su suspenzije u trajanju od nekoliko, najčešće šest, meseci.

Većini studenata se rizik isplatio. Mnogi svedoče da su uspešno koristili bežične bubice za ispite tokom usmenog odgovaranja, jer su one samo bile mala pomoć ukoliko se ne sete gradiva odmah, a neki pak kažu da su im bežične bubice za ispite dobro došle tokom testova i onda kada su već digli ruke od nekog gradiva i prestali da veruju da će uspešno položiti određeni ispit.

Svi znamo da su talenat i inteligencija samo blaga prednost kada je školovanje u pitanju. Ono što je neophodno su rad, trud i upornost. Nekome je potrebno manje, a nekome više vremena da nauči gradivo i položi određeni ispit. Neki dozvole da ih sputaju lične nesigurnosti ili priče koje slušaju od starijih studenata. Ima i onih koji negde usput odustanu iz raznoraznih razloga. Na kraju, uvek ima i onih koji su sebi postavili cilj i ne biraju sredstva da do njegovog ostvarenja i dođu, makar i uz pomoć bežičnih bubica i drugih uređaja, kojima pribegavaju kad zaškripi ili kad god su u mogućnosti. U koju god grupu da spadate, važno je da sami donosite odluke u skladu sa svojim ciljevima i mogućnostima i da nikada ne odustajete!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *