Kako preživeti ispitni rok?

Ispitni rok sam po sebi nosi veliku količinu stresa za svakog studenta, nezavisno od toga da li je redovno učio i spremao se za polaganje ili je podlegao tzv. kampanjskom učenju pred sam ispit. Dokazano je čak da kod nekih studenata pred sam rok dolazi i do pada imuniteta.

Čak i najsavršenije veze su u ovom periodu takođe na ispitu i ukoliko nemate razumevanja za vašeg partnera i njegove obaveze, kao ni on za vaše, lako može doći i do svađa, pa čak i raskida.

Redovno učenje

Studenti koji svakodnevno uče tokom celog semestra pred ispitni rok imaju manji obim gradiva koji treba da savladaju, pa se osećaju rasterećenije i opuštenije pred same ispite.

Savetujemo vam da svoje obaveze obavljate redovno, da biste i u samoj završnici, kada sve treba obnoviti i proveriti nivo znanja, imali vremena za šetnju, odmor, san, viđanje sa društvom.

ucenje student

Kampanjsko učenje

Kampanjsko učenje dovodi do brojnih neprospavanih noći pred ispit, nervoze, gubitka apetita. Iscrpeće vas i fizički i psihički. Mnogi studenti u tom periodu ne vode računa o svom organizmu i zdravlju, piju velike količine kafe i energetskih pića kako bi što duže mogli da ostanu budni.

Sve to može dovesti do opšteg kolapsa, pada imuniteta, a zbog umora i loše koncentracije, neminovne su i velike greške na samom ispitu.

Učenje u društvu

Učenje u društvu je korisno iz više razloga. Lakše je kada znate da je neko u istoj situaciji kao i vi, kada imate nekog ko može da vas sasluša dok obnavljate gradivo i ko će da vas motiviše u trenucima kada mislite da više nemate snage. Dobro je da se uskladite sa nekim čiji je nivo znanja približan vašem, jer onda nećete ometati jedno drugo, već ćete sličnim tempom savladavati gradivo.

Mnogi studenti se ne odlučuju za učenje u paru, jer se plaše da će se viđanje pretvoriti u druženje, ali ukoliko postavite sebi ciljeve i držite se plana, imaćete vremena i za pauze – tračarenje, šetnju, pripremanje klope, što je sve svakako bolje u društvu.

Učenje, učenje i samo učenje – da ili ne?

Koliko puta ste uzeli knjige, spremili se za početak učenja, a onda pomislili da treba s nekim da se čujete, upalili televizor samo na 15 minuta ili uzeli telefon da pošaljete jednu poruku. Na kraju dođete u situaciju da je prošlo nekoliko sati, a vi niste prešli još ni prvu lekciju. Plan morate da poštujete i budete spremni na velika odricanja, ali učenje po ceo dan u zatvorenom prostoru vam ništa dobro ne može doneti i tako nećete moći da izdržite duži vremenski period.

Isplanirajte koliko lekcija morate da savladate do pauze, a pauzu iskoristite tako što ćete izaći na svež vazduh, prošetati sa prijateljima ili se baviti nekom fizičkom aktivnošću. Priuštite sebi sitna zadovoljstva, nagradite se omiljenim kolačem ili kafom, pa nastavite sa radom.

Trikovi koji olakšavaju polaganje ispita

Čak i dobrim i savesnim studentima može se desiti da ne savladaju ceo ispit. Nikada ne treba ni da se rukovodite time da ne izađete na ispit ukoliko niste prešli sve gradivo. Iskušajte sreću, jer se može desiti da izvučete baš ona pitanja koja ste prešli.

Neki studenti, nažalost, pribegavaju i sitnijim ili krupnijim varkama da bi došli do ocene u indeksu: od prepisivanja, puškica, pa sve do bubica ili izlaženja umesto nekog drugog na ispit. Sve ove metode su izuzetno riskantne, pa razmislite da li želite da profesor na ispitu pred svim kolegama otkrije da koristite bubicu ili polažete ispit na neki drugi nedozvoljen način. To vas može dovesti do zabrane izlaska na ispit nekoliko narednih rokova, što vam se nikako ne isplati.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *