Najbolje metode za korišćenje bubica na usmenim i pismenim ispitima?

Kada iznajmite bubice za ispite uglavnom dobijete uputstvo kako treba da ih koristite. I to uputstvo je uglavnom u vezi sa tehnikom, odnosno na koji način treba da ih koristite. Na vama i osobi koja vam pomaže jeste da se dogovorite kako će to izgledati. Da biste položili ispite, morate da napravite dobru strategiju sa vašim drugom ili drugaricom, koji će se nalaziti sa druge strane i koji će vam zapravo čitati pitanja.

Treba da bude upoznati sa nekoliko metoda  kako biste na najsigurniji način položili ispit:

Kašalj metoda na usmenom ispitu

Ova metoda je definitivno jedna od najboljih metoda. Kako se koristi? Vi imate bubicu za ispite u uhu i čujete vašeg sagovornika, ali vi ne možete da govorite. Postavlja se pitanje kako objasniti sagovorniku sa druge strane žice koje pitanje treba da vam diktira. Postoji jedan jako efikasan metod. Kada se nakašljete vi potvrđujete sagovorniku da je na dobrom putu i da nastavi da vam govori to pitanje. To se radi tako što vi izvučete kviticu sa pitanjem. Osoba sa druge strane sve čuje, ali kada vi na kvitici izvučete pitanje, ona to ne može da vidi. Zato će osoba sa druge strane žice, kada vi budete izvukli kviticu, da krene da čita redom sva pitanja polako. Kada dođe do onog pitanja, onda će se nakašljati. Vi možete da joj kažete na primer, kako biste bili sigurni, da se nakašlje dva puta ukoliko je to to pitanje. Bubice za ispite funkcionišu na različite načine, ali ovaj metod se najviše koristi.

Ponavljanje pitanja na glas

Druga metoda se primenjuje ukoliko imate malo vremena za koncept, a mnogo pitanja i kada je nemoguće da vam vaš sagovornik pročita sva ta pitanja, onda morate da se snađete. Naime, kada izuvučete kviticu sa pitanjima zastanite na trenutak, onda pitajte profesorku ili asistentkinju nešto, ali tako da se vaše pitanje provuče kroz to. Na primer možete da ih pitate da li je to pitanje u vezi sa gradivom koje ste radili.

Pismeni ispit – čitanje pitanja

Ovde rizik jeste najveći jer jednostavno ovde nije lako diktirati sve ono što postoji u literaturi. Onaj kod koga je bubica za ispit mora da ostane pribran, da pokuša na razne načine da izdiktira neko od pitanja. Naravno treba da vodi računa da ga asistentkinje ne otkriju, jer onda posledice mogu da budu zaista strašne. Treba naravno šaputati i truditi se da izdiktirate što više pitanja.

Lupkanje mikrofona

Mikrofon se obično nalazi na vašem stomaku ili grudima ispod odeće. Na taj način onaj sa druge strane čuje sve ono što treba da čuje. Kada ne postoji način da mu kašljem date do znanja ili ne možete da izdiktirate pitanja, onda je jedina opcija da lupkate po mikrofonu uz dodavanje ključnih reči. Ni u ovom slučaju ne možete da bude primećeni, jer se celokupna oprema bubica za ispite skriva ispod odela i niko ne može da je primeti. Dobro bi bilo da počnete da čitate pitanja i pre nego što asistentkinja podeli svima testove. To i nije baš po pravilima, ali ukoliko vam je određeni ispit jako težak, onda se potrudite da okrenete list i pre nego što profesorka podeli radove i da počnete da diktirate.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *