Kako vam tehnologija može pomoći na ispitima?

Prema studijama koje su obavljene u dvadeset prvom veku, 64% studenata je bar jednom koristilo pomagala prilikom polaganja ispita i testova!

Jedno drugo istraživanje iz 2009. godine je pokazalo da jedan od tri učenika srednje škole ili fakulteta za pomagala koristi svoj mobilni telefon. Više od polovine je reklo da za koristi internet, u različitim formama.

Među oruđem pojavljivale su se i klasične takozvane puškice, dosta se govori o plagiranju eseja, seminarskih, diplomskih, ali su svoje mesto našli i izdanci napredne špijunske tehnologije, pogotovo na univerzitetima – bubice za studente. Ono što je neverovatno, je da četvrtina od onih koji su priznali da koristi pomagala, ne vidi u tome ništa loše.

U poslednje vreme i druga strana, škole, univerziteti i profesori, su uzvratili uadarac, i doneli određene mere zaštite, u skladu sa vremenom u kom živimo i napretkom tehnologije. Najpre su kazne za one koji su uhvaćeni sa rukama u tegli sa medom, postale dosta ozbiljnije. Posledice više nisu blage opomene, već zabrane izlazaka na ispite, ukori, suspenzije… I sada rekao bi čovek da je to dovoljno da se mladi prestupnici manu rizičnog posla? Naravno da ne. Čini se da što je ulog veći, to je poriv da se doskoči sistemu izraženiji, i represivne mere nisu dale razultata.

I dok su neke škole i fakulteti nabavili programa za otkrivanje plagijatorskog rada, a neki instalirali ometače signala za korišćenje interneta, činjenica je da tehnologiji koja se razvija iz dana u dan, ne mogu da doskoče.

Tehnološka pomagala na ispitima su sve rasprostranjenija

Informacije koje ćemo podeliti sa vama su ionako dostupne svakome ko čita ovaj tekst. Krenimo od trenutno možda i najpopularnije metode, ili bar najsigurnije – bubica za studente. Neveliki rizik pri korištenju bubica za studente, uz osećaj da ste deo filma iz Džejms Bond serijala, ili Nemoguće misije, čini ih vrlo popularnim metodom. Problem jedini sa upotrebom bubica za studente je činjenica da su preskupe. Osim ukoliko ne planirate svaki ispit pomoću njih da polažete, kada bi verovatno postala isplativa investicija, većina korisnika ih iznajmljuje. Bubice za studente, jer ih oni najčešće i koriste, možete preko blututa da povežete. Tada vam je neophodan i saučesnik, koji bi čitao sve što vam je potrebno. Druga opcija je bezbednija, i podrazumeva preslušavanje mp3 sadržaja – ovo je idealno za one koji na ispitima imaju više vremena.

Još jedna opcija koja nosi mali rizik, je šetnja do toaleta, tokom jedne pauze koja vam je dozvoljena, u kom ste ostavili mp3 sa neophodnim materijalom. Začkoljica sa ovom metodom je što preslušano treba zapamtiti, i uopšte snimiti, a onda celo varanje za mnoge malo gubi na draži, jer je neophodno utrošiti puno vremena.

Slikanje testa mobilnim telefonom, ili kucanje poruka prijatelju je metoda koju je ogromna većina ispitanika probala, bez obzira na visok rizik. Ukoliko se držite slanja tekstualnih poruka, dogovorite neke skraćenice i sisteme tako da kucate što kraću poruku i izbegnete hvatanje na delu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *