Kako da savladate predispitni stres u par koraka!

Sa mnogo strana smo čuli o studentskom životu. Prvo od svojih roditelja dok smo išli u osnovnu, pa onda od prijatelja ili braća i sestara koji su počeki da studiraju dok smo išli u srednju, a neki su se čak i tad uverili u skoro sve čari studentskog života ukoliko su imali sreće da ih rođaci uvedu ili povedu na neku studentijadu.

Svi smo videli i iskusili jednu stranu medalje studentskog života, međutim koliko nas je stvarno upoznato i sa onom drugom, malo tamnijom stranom studentskog roka?! Onom gde se nalivamo kafom,  energetskim napicima i ginkom za bolje pamćenje, gde po feng šuiu slažemo knjge i određujemo doba dana za najbolje učenje, jer smo u škripcu s vremenom. Onom koju svi studenti znaju ne po dobrom, onom kad ni Nada Macura ne može da nam pronađe tragove krvi u našem kafetoku.

Kako bismo preduhitrili nastupajući ispitni rok i sve nezabavno gore pomenuto, odlučili smo da otkrijemo stadijume učenja, boljke istih i načine kako da ih „prebolite“ zauvek!

Speed dating faza učenja

Kako postoji više faza studentskog učenja, odlučili smo se za pristup brzinskog upoznavanja sa svakom fazom kako bismo više vremena posvetili načinima da ih prevaziđete.Prva faza je poricanje problema i ispita uopšte. Razni izgovori poput imam vremena, ako krenem mnogo ranije da spremam, sve ću zaboraviti i moraću sve ispočetka što nije ekonomično i racionalno…

Ukoliko vi znate još neke, to znači da ste potonuli dublje u depru i da vam definistivno treba izvlačenje! Najgori deo ove faza je još više poricanja tipa nešto je bitnije i preduslov da počnem da učim za ispit. Prvi lek za ovu boljku jeste da napravite plan učenja i obavezno odredite satnicu za učenje, pisanje, podvlačenje. U suprotnom ćete samo još dublje tonuti, jer vam plan nije određen.

Ukoliko ipak zakažete kod izrade plana sa tačnim vremenom ili kod njegovog izvršenja, najbolji lek jeste da se odmah suočite sa ružnom i bolnom istinom i sebi priznate par stvari i odmah zovete kolege. Naravno, radi konsultacije.

Studentski gral broj 1

Ukoliko imate iskusne kolege oko sebe, kao i kolege koje su zaista voljne da vam pomognu ili će vas uputiti na pisanje puškica ili na neke druge metode „ubrzanog“ učenja. Ipak puškice su višestruko opasne, jer količina informacija koje možete smestiti na papir je izuzetno ograničena, morate izabrati informacije koje ćete na piškicama ispisati što podrazumeva da ste prethodno pročitali knjigu ili se može desiti da pogrešite sa informacijama pa su ispisane puškice potpuno beskorisne.

Drugo pomagalo koje treba da vam pomogne da prebolite sve faze studentskog (m)učenja i prebolite stres jeste bubica za ispit. Dosta studenata se odlučuje za ovakav vid pomagala iz nekoliko razloga. Bubice za ispit su izuzetno male i time praktično nevidljive zbog čega je skoro nemoguće da budete uhvaćeni na ispitu. Drugi razlog je taj da se bubice za ispite povezuju preko blututa sa mobilnim telefonom, te su informacije koje možete dobiti beskonačne.

Sada sve zavisi od osobe koja treba da vam pronađe u knjizi i izdiktira tačnu informaciju. Ukoliko se bojite da će vas neko čuti, nemate razloga za brigu. Zvuk iz bubice za ispit ne čuje niko i na taj način ste sigurni. Ipak, postoje određene stvari koje morate znati ukoliko koristite bubicu za ispit. Svaka nova bezicna bubica koju koristite jednostavno mora biti nova. Svaka nova bežična bubica ima na sebi serijski broj koji nije izlizan. To je prva garancija da ćete uspešno dobiti potrebne infornacije putem bubice za ispit.

Sledeća stvar koju morate znati jeste da pipak za vađenje bubice ne sme biti oštećen, dok se rupice na vrhu bubice za ispit moraju presijavati. Ne sme imati ogrebotine i mora biti čista.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *