Kako da lako položite ispite, a da ne uložite previše energije?

Svi bi naravno voleli kada bi mogli da se što manje trude, a da uvek imaju dobre rezultate. Međutim, trud je uvek osnova i uvek je važan kada govorimo o odličnim i željenim rezultatima i ciljevima.

Ipak, ne može se u svakoj oblasti biti perfektan. I ovo se posebno odnosi na studente. Iako se čini da je njihov jedini zadatak da uče, to i nije baš tako jednostavno.

Fakulteti su tako koncipirani da većina zahteva da studenti budu prisutni na predavanjima, vežbama, da stalno spremaju i iščitavaju literaturu za vežbe, da rade na projektima i slično. To sve oduzima vreme i onda studentima ostane nekada jako malo vremena da spreme ispite. Tako da oni moraju da pronađu nove načine  da polože sve ispite u roku.

Najefikasniji metod – učenje od samog početka semestra

Za jedan ovakav poduhvat zaista treba biti vrlo odgovoran i karakterno spreman posvetiti se detaljno ovom pitanju. Vrlo mali broj studenata zapravo ovo može da postigne. Ključ je u dobroj organizaciji. U ovom slučaju nećete osetiti previše stresa, nećete ulagati mnogo energije, jer kada učite na vreme, to je jako malo gradiva dnevno koje spremate.

Kada čekate sedam dana pred ispit, sasvim je logično da i te kako morate da se potrudite i da uložite dodatni napor i energiju, kako biste položili ispit. Redovno učenje je sa druge strane vrlo jednostavno, samo vam je potrebna volja kako biste ovu metodu sproveli u delo. I još jedna stvar koja je jako dobra kada je u pitanju redovno učenje jeste ta što to znanje koje steknete na taj način ne može nikada da iščezne.

Za pismene esejske ispite – sistem eliminacije i pitanja od prošle godine

Kada su u pitanju pismeni ispiti, na kojima treba esejski da odgovarate na određena pitanja, onda je vrlo važno da pokušate da procenite šta će profesor zadati kao ispitno pitanje. Možete na primer da proverite šta se javljalo kao pitanje u prethodnim rokovima, ali i da se konsultujete sa starijim generacijama.

Na taj način stičete uvid u ono što profesor najviše forsira i onda na taj način pokušavate da predvidite šta će biti za naredni rok. Onda je procedura dalje jednostavna, umesto mnogo pitanja naučite samo jedno i ukoliko padne to pitanje vi i te kako polažete.

student ucenje

Idite na kosultacije redovno i često

Još jedan dobar metod za polaganje ispita na jedan malo lakši način jeste i stalne konsultacije sa profesorima. Nemojte samo jednom otići na kosultacije, nego gledajte da to bude često.

Pokušajte da uspostavite jedan dobar odnos sa porofesorom ili profesorkom, jer vrlo često može da se desi da vam na konsultacijama kažu šta je najvažnije da spremite ili da vas upute na neko pitanje. Sa druge strane, profesor ili profesorka će shvatiti da ste vi i te kako zainteresovani za njen predmet i za tu materiju, tako da će vas se setiti i na ispitu i sigurno biti blaga prema vama, jer će ceniti to što ste se interesovali.

Iskoristite nekada i bubice za ispite

Naravno nekada je sasvim opravdano koristiti i bubice za ispite. Bubice za ispite nisu toliko nečasno sredstvo ukoliko ih koristite samo nekoliko puta. Sasvim je logično da nekada ne možete da spremite sve ispite i da vam je potrebna neka pomoć. Korišćenjem bubica za ispite na neki način možete olakšati sebi i smanjiti stres koji osećate.

Naravno u ovom slučaju samo treba praziti da profesor ne otkrije da vi koristite bubice za ispite. I nije u redu koristiti baš u svakoj prilici bubice za ispite, ali kada vam naiđu predmeti koji su ili preteški ili je profesor zahteva i više nego što treba, onda je sasvim opravdano da iskoriste bubice za ispite.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *