Kako da položite ispit koji vam „ne leži“?

Na svakom fakultetu postoji niz predmeta, koji nisu direktno u vezi sa datim smerom i koji nikako ne možemo da povežemo za budućim zanimanjem. Jasno je da i takvi predmeti treba da postoje kako bi svaki student, a budući stručnjak iz određene oblasti, mogao da na fakultetu stekne jednu širinu, koja će mu kasnije značiti. Ipak, kada se pojedini studenti susrete sa takvim predmetima, njima je jako teško da to prihvate i da spreme taj ispit. To je za njih nešto što je sasvim novo i na prvi pogled im deluje jako teško.

Na primer često ekonomija na fakultetima za prirodne nauke, može da pravi problem studentima. Oni su navikli na jednu vrstu materije,  a ovo je sada nešto sasvim drugo. Kada se susretnete sa ovim predmetima, možete da uradite sledeće stvari:

Izložite vaš problem asistentima

Najbolje je u ovom slučaju da razgovarate sa asistentima i da im izložite vaš problem. Ukoliko su fer i korektni asistenti oni će vas i te kako razumeti i potrudiće se da vam daju neki savet. Najvažnije je da sasluštate njihov savet i da pokušate da primenite tu metodu koju su vam predložili. Naravno da i oni znaju koliko je teško učiti nešto što vas ne zanima, nešto što ne možete da shvatite i slično. Međutim, kada morate, onda je vrlo važno da poslušate šta oni imaju da vam kažu i da na taj način pokušate da izađete na kraj.

Za gradivo koje ne razumete  – koristite bubice za ispite

Bubice za ispite se koriste iz nekoliko razloga. Prvi jeste svakako to što student nekada ne stiže da spremi ispit, što nekada ne želi da sprema ispit. Dalje, bubice za ispite se koriste kada student ne razume ispit ili mu je ispit pretežak, ali i kada mu ispit „ne leži“. Ne treba sebe previše forsirati. Ukoliko nešto ne razumete i ne možete jednostavno da naučite, onda morate da probate i na druge načine da položite taj ispit. Vrlo će jednostavno biti ukoliko iskoristite bubice za ispite. Na taj način se nećete nervirati oko ispita, nećete učiti gradivo koje ne razumete i koje vam se čini teško. Ukoliko ste apsolutno sigurni u to da vam ovaj predmet nikako neće biti potreban u daljem životu, onda ne treba da vas grize savest što ste koristili bubice za ispite.

Pronađite ono najzanimljivije u štivu za učenje

Ukoliko ipak želite da probate još neke načine pre nego što iznajmite bubice za ispite, onda vam savetujemo da to bude maksimalno posvećivanje spremanju ispita. Pokušajte da pronađete ono što vas zanima kada je taj predmet u pitanju. Pročitajte samo jednom literaturu, bez bilo kakvog pritiska na sebe da to morate da naučite. Zatim pročitajte i drugi put. Možda u toku čitanja shvatite da to i nije tako teško ili da i nije nešto što toliko ne volite. Sve možete naučiti, samo ukoliko ste spremni da tome posvetite vreme.

Spremajte ispit zajedno sa nekim

Kao efikasna metoda može da bude i zajedničko spremanje ispita. Naime, ukoliko imate kolegu ili koleginicu, koji se nalaze u istom problemu kao i vi, onda je sasvim logično da ćete zajedno spremati taj ispit. Na taj način ćete kolega razumeti vas i vi ćete njega i biće vam lakše što znate da se neko nalazi u istoj vrsti problema kao vi. Dobro bi bilo u tim trenucima da bodrite jedan drugog, kako biste i ovaj ispit položili.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *